Tradiční recept na jidášky
Zelený čtvrtek je den, kdy se pečou jidáše. Zaplétají se do uzlů různých tvarů, které symbolizují provaz, jímž se zrádný Jidáš oběsil. Traduje se, že když sníte jidášek potřený medem, vyvarujete se uřknutí lidskou zlobou i uštknutí hadem.
Pletení, šmodrchání a válení jidášků je velká zábava nejen pro děti.
❤️ Náš oblíbený recept doporučuji dělat rovnou v dvojité dávce.
Ingredience: 200 g polohrubé mouky, 90 g změklého másla, 40 g cukru, 2 žloutky, 10 g droždí, trocha smetany/mléka
Ve vlažné smetaně nechte vykynout droždí, dokud nezačne bublat a zvětšovat svůj objem. Říká se tomu kvásek. Mezitím smíchejte v misce zbylé ingredience a po vykynutí na ně kvásek nalijte. Míchejte ebo použijte robota. Těsto by nemělo lepit. Pokud se pořád hodně táhne, dosypte mu mouku.
Těsto nechte vykynout asi 30 minut. Po vykynutí si ho rozřezejte na menší části a válejte válečky, splétejte copánky a uzlujte.
Na pekáči nechte jidášky ještě trochu vykynout, potřete žloutkem a pečte na 180 °C 10 minut.
Dobrou chuť!
PS: Na dvojitou dávku není potřeba tolik másla, vystačíte si se 120 g. Droždí nechte na 10 g a nebudou vám tak nafukovat břicha.