Recept na kvašenou limonádu (z bezu i ovoce)
Kvašené limonády jsou výborné a osvěžující díky své přirozené perlivosti, kterou způsobí kvašení. Ideální na horký letní den!
🌼 Ingredience?🌼
- květy bezu/jiná oblíbená bylinka/čerstvé ovoce
- voda
- sušené droždí
- cukr
My limonádu kvasíme v 3 litrové sklenici. Poměry si upravte podle lahve, ve které budete limonádu dělat vy.
🌼 Jak na to?🌼
Převařte asi 0,5 l vody a nechte ji vychladnout. V ještě vlažné vodě rozpusťte 200 g cukru a přidejte sušené droždí - stačí konec kávové lžičky. Voda nesmí být horká, aby neznehodnotila kvasinky v droždí. Míchejte!
Teď přidejte květy bezu/maliny/meduňku/nastrouhané jablko, a dolejte lahev vodou. Zakryjte hrdlo lahve ubrouskem a upevněte gumičkou tak, aby do sklenice nelétal hmyz, a dejte ji do tepla, třeba na okno.
Během dne pozorujte, jak se ovoce nebo květy ve sklenici hýbou. To způsobují kvasinky, které perlí limonádu. Druhý den bude hotová. Když je pod mrakem, dejte jí klidně 1,5 dne. Slijte ji přes plátno a můžete upíjet.
Chutná? Dejte vědět, jak se vám povedla. Nebo jakou domácí limonádu máte nejraději.
PS: Jen pozor, kvašením vzniká alkohol. Děti neměly pít limonádu kvašenou několik dnů. Někdy je i druhý den už moc.
❤️ Recepty, návody, tipy i materiál na tvoření najdete v krabičce Rozkvetlá louka.❤️